Uni vanhin voitehista

Miten palautua paremmin? Kysymys, jota meistä varmasti jokainen aika ajoin pohtii.  Kaikki haluaisimme varmasti palautua paremmin: jaksaa paremmin ja suoriutua paremmin meille tärkeissä asioissa. Harvoin kuitenkaan pelkkä toive palautumisesta tuo muutosta eikä ihmepilleriäkään ole keksitty: Palautuminen vaatii siis käytännön tekoja.

Monelle ruuhkavuosia elävälle tai muuten elämän vauhdista huumaantuneelle tuntuu olevan vaikeaa aloittaa palautumiseen liittyviä tekoja. Mistä aloittaa? Mille on aikaa? Neuvoni on yksinkertainen: Aloita nukkumisesta ja ota sille aikaa!

Palautumisen perusta on riittävä ja laadukas yöuni, ja oikeastaan kaikki palautumisen eri osa-alueet rakentavat pohjimmiltaan edellytyksiä hyvälle unelle: niin laadukas ravinto kuin turvalliset ihmissuhteet, sopiva liikkuminen ja elämästä nauttuminen. Hyvälaatuinen uni varmistaa fysiologisen palautumisemme ja korjaa kehoamme kohti tasapainotilaa sekä antaa  myös psyykkeellemme mahdollisuuden elpymiseen.

Nykykulttuurissamme väsymys helposti normalisoituu osana tehokkuuden ja jatkuvan kiireen tahdittamaa arkeamme, ja paikkaamme herkästi univajettamme kahvikuppi kourassa haukotellen. Yksi yleisimmistä unihäiriöistä suomalaistenkin keskuudessa on uniapnea, jota sairastaa arviolta 10- 15%, suurin osa tietämättään. Uniapneassa esiintyy unenaikaisia hengityskatkoksia, ja oirekuva heikentää merkittävästi unen laatua ja sitä myöten unen aikaista palautumista. Jos epäilet itselläsi tai läheiselläsi unihäiriöitä, suuntaa lääkäriin. Satunnaiset huonot yöt ovat toki normaali ilmiö, mutta pitkäaikaisena heikkolaatuinen ja määrällisesti riittämätön uni kuormittaa vakavasti kehoamme ja altistaa sairauksien syntymiselle. 

Unen parantaminen lähtee unen arvostamisesta

Riittävän, laadullisesti hyvän unen jälkeen ihmisen tulee tuntea herätessään itsensä virkeäksi ja sängystä ylös pääsemisen ei tulisi olla ylivoimainen tehtävä. Aikuisen ihmisen unentarve on keskimäärin 7-8h yössä. Sängyssä oleiluaikaan lisätään lisäksi nukahtamiseen kuluva aika. Ei siis yleensä riitä, että kiiruhdat sänkyyn tasan 7 tuntia ennen kellon soittoa. Arvosta untasi ja varaa itsellesi aikaa rauhoittua hyvään uneen.

Omaa unentarvettaan ja unen riittävyyttä voit tutkia lisäämällä uniaikaa aina tunnin kerrallaan ja vertaamalla oloa aiempaan. Kirjaa ylös nukkumaanmenoaikasi sekä aamuiset tuntemuksesi niin löydät itsellesi optimaalisimman uniajan.

Nukkumisen haasteiden kartoittamisessa hyvä apu on myös unipäiväkirja, sellaisen löydät esimerkiksi Coronaria-uniklinikan sivuilta. Jos sinulla on nukkumisessa haasteita, joita et saa selätettyä kotikonstein, älä jää yksin. Keskustelu asiasta lääkärin kanssa ja hae apua. Hyvä uni korjaa ja parantaa, ja unettomuus tai huonolaatuinen uni heikentävät hyvinvointiamme salakavalasti.

Kirjoittaja Krista Heikkinen

Edellinen
Edellinen

Hieronta ja palautuminen

Seuraava
Seuraava

Riittävä palautuminen on hyvinvointimme perusta